חוק נפגעי גזזת משנת 1995 קבע כי חולי גזזת שנפגעו מטיפולי ההקרנות שהיו נפוצים עד שנת 1959 זכאים לפיצויים כספיים מביטוח לאומי. גם השארים של הנפטרים מן המחלה זכאים לפיצויים. בין השנים 1946 ל-1960 הגזזת הייתה נפוצה בישראל בשל העלייה הגדולה, בעיקר ממדינות אסיה וצפון אפריקה.

המחלה מדבקת מאוד ולכן היו רבים שחלו בה. החוק קבע כי כל אדם שנפגע מטיפולי הגזזת (כפי שיוסבר בהמשך) יכול להגיש למשרד הבריאות בקשה לפיצוי. את הפיצויים משלם המוסד לביטוח לאומי.

מהי גזזת?

גזזת הנה מחלת עור פטרייתית לא נעימה שיכולה להופיע על שטחי עור רבים בגוף, באזור הקרקפת, על שיער הראש ואפילו בציפורניים.

המחלה נגרמת מפטרייה מסוג "דרמטופיטים" והיא מסוגלת לגרום לאדם למחלות נוספות. גזזת באה לידי ביטוי בצורת כתמים אדומים דמויי טבעות הגורמים לעקצוצים.

הטיפול בגזזת

חולי גזזת כיום מטופלים באמצעות משחות או כדורים, אך בשנים בהן המחלה הייתה נפוצה (עד 1959) הטיפול היחיד היה באמצעות הקרנות רנטגן, ששנים מאוחר יותר הסתבר שתופעות הלוואי שלהן חמורות ביותר.

בקרב רבים מחולי הגזזת שטופלו בשנים 1946 עד 1960 התגלו מחלות גידולים שפירים על קרומי המוח, וחמור מזה- גם סרטן הראש והצוואר וסרטן הדם. היו מקרים בהם חולים נפטרו כתוצאה מהטיפולים שהיו נהוגים באותו זמן.

המדינה מכירה באנשים שחלו בסוגי הסרטן המפורטים מעלה כתוצאה מאותם טיפולים שנעשו בין אותן השנים בגופים מוכרים ומעניקה להם על ידי המוסד לביטוח לאומי קצבאות ופיצויים כספיים נוספים.

פיצוי חד פעמי

פיצוי זה משולם לחולי גזזת לפי אחוזי הנכות הרפואית שנקבעה לצמיתות על ידי הוועדה הרפואית שיושבת במשרד הבריאות.

הפיצוי החד פעמי מוענק לחולי הגזזת בנוסף על הקצבה החודשית או המענק החד פעמי שמגיעים להם. הפיצוי החד פעמי משולם באופן הבא:

קצבה או מענק

1. חולי גזזת שקיבלו 40% נכות רפואית זכאים לקצבה שעומדת על 862 שקלים.

2. חולי גזזת שקיבלו 70% נכות רפואית זכאים לקצבה שעומדת על 1,508 שקלים.

3. חולי גזזת שקיבלו 100% נכות רפואית זכאים לקצבה שעומדת על 2,155 שקלים.

זכויות השארים

אנשים שנפטרו בעקבות מחלת הגזזת מזכים את שאריהם במענק חד פעמי. ביטוח לאומי מחשב את המענק באופן הבא (כל הסכומים המפורטים נכונים לינואר 2012):

1. אלמן/ה עם ילדים זכאים ל-77,571 שקלים (25% אחוז מהשכר במשק מוכפלים ב-36).

2. אלמן/ה בלי ילדים זכאים ל-46,543 שקלים (60% מהסכום הנקוב בפסקה מספר 1).

3. יתומים (כאשר אין אלמן/ה) זכאים ל-46,543 שקלים (60% מהסכום הנקוב בפסקה מספר 1).

ראו גם:

זכויות אנשים שלקו בפסוריאזיס – מחלת עור